Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα στον καρπό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα στον καρπό

Οστεοαρθρίτιδα (OA) είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων που μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης. Η ΟΑ μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, συμπεριλαμβανομένου του καρπού.

Τα συμπτώματα του καρπού της ΟΑ περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα και μειωμένο εύρος κίνησης στον καρπό και το χέρι. Ο καρπός ΟΑ μπορεί να οδηγήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στο χέρι και να περιορίσει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες.

Αυτό το άρθρο εξετάζει με περισσότερες λεπτομέρειες τον καρπό, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, της διάγνωσης και της θεραπείας.

Τι είναι ο καρπός ΟΑ;

OA συμβαίνει όταν ο χόνδρος φθείρεται. Ο χόνδρος είναι ένας ομαλός, εύκαμπτος ιστός που μαξιλάρια και προστατεύει τα άκρα των οστών, επιτρέποντάς τους να γλιστρούν ομαλά το ένα πάνω στο άλλο.

Όταν ο χόνδρος στα άκρα των οστών του καρπού φθείρεται, τα οστά μπορεί να τρίβουν μαζί, δημιουργώντας τριβή και πρήξιμο. Ένα άτομο μπορεί επίσης να βιώσει πόνο επειδή το εκτεθειμένο οστό έχει νευρικές απολήξεις. Τελικά, η άρθρωση του καρπού μπορεί να αλλάξει το σχήμα, προκαλώντας περισσότερο πόνο και μειώνοντας το εύρος κίνησης στον καρπό και το χέρι.

Ανατομία του καρπού

Ο καρπός συνδέει το χέρι με το αντιβράχιο και περιλαμβάνει πολλά οστά. Η ακτίνα και η ulna είναι τα οστά του αντιβραχίου. Υπάρχουν οκτώ μικρά οστά carpal στη βάση του χεριού, τοποθετημένα σε δύο σειρές τεσσάρων. Σε έναν υγιή καρπό, ο ολισθηρός χόνδρος καλύπτει την επιφάνεια της άρθρωσης κάθε οστού.

Στον καρπό της ΟΑ, ο χόνδρος φθείρεται, προκαλώντας τα οστά να τρίβονται εναντίον του άλλου. Οι τραυματισμοί όπως ο σπασμένος καρπός μπορούν να επιταχύνουν την απώλεια χόνδρου και τα συμπτώματα της ΟΑ.

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας του καρπού

Τα συμπτώματα του καρπού ΟΑ μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Πόνος ή τρυφερότητα
 • Διόρθωση
 • Περιορισμένη περιοχή κίνησης , που ονομάζεται “Crepitus”, όταν μετακινεί τον καρπό
 • κλείδωμα ή αλιεύματα αισθήσεων στον αρθρωτό σύνδεσμο
 • δυσκολία χρησιμοποιώντας τα χέρια

επιπλοκές του καρπού Η οστεοαρθρίτιδα

Ο ΟΑ του καρπού μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως:

 • Αυτό συμβαίνει όταν οίδημα στην άρθρωση του καρπού ή στους τένοντες πιέζει ένα νεύρο που οδηγεί στο χέρι. Μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, αδυναμία, καρφίτσες και βελόνες και πόνο που μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα. Ένα άτομο πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό εάν βιώνει αυτά τα συμπτώματα τακτικά.
 • Δομικές αλλαγές: ΟΑ στην άρθρωση μεταξύ των οστών του αντιβραχίου μπορεί να βλάψει τους τένοντες που ισιώνουν τα δάχτυλα. Αυτό μπορεί να μειώσει το εύρος κίνησης στο χέρι και να προκαλέσει παραμόρφωση στα δάχτυλα.
 • Δυσκολίες με καθημερινές δραστηριότητες: Τα άτομα με καρπό της ΟΑ μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελέσουν ορισμένες δραστηριότητες, όπως το άνοιγμα βάζα και να χύσουν από ένα βαρύ βραστήρα. Ένας φυσιοθεραπευτής ή ένας επαγγελματίας θεραπευτής μπορεί να είναι σε θέση να προτείνει τρόπους για να διευκολύνουν τις καθημερινές εργασίες.

Πώς οι γιατροί διαγνώσουν την οστεοαρθρίτιδα του καρπού;

Για να διαγνώσει τον καρπό της ΟΑ, ένας γιατρός θα εκτελέσει πρώτα μια φυσική εξέταση και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου.

Μπορούν επίσης να παραγγείλουν ακτίνες Χ για να βοηθήσουν στον εντοπισμό δομικών αλλαγών στον καρπό και στο χέρι και να αποκλείσουν άλλες αιτίες.

Παρόλο που η ΟΑ δεν οδηγεί σε ανωμαλίες αίματος, ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει μια εξέταση αίματος για να βοηθήσει στην αποκλεισμό άλλων αιτιών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Εάν ένας γιατρός υποπτεύεται μια λοίμωξη στον καρπό, μπορεί να παραγγείλει αρθροκέντηση, επίσης γνωστή ως ανάλυση αρθρικού υγρού. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος υγρού από το αρθρικό – την επένδυση της άρθρωσης – για ανάλυση.

Διαχείριση του καρπού OA

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την ΟΑ, ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει τις ακόλουθες τεχνικές διαχείρισης για να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να εμποδίσει την προχώρηση της ΟΑ:

Η άσκηση

Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει το εύρος κίνησης και να διατηρήσει τον καρπό του όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να διδάξει συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΟΑ.

Αυτές οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑΣ
 • Ασκήσεις ενίσχυσης
 • Αερόβια άσκηση

Θερμότητα ή κρύο θεραπεία

Θερμότητα και κρύα θεραπεία παρέχουν διαφορετικά οφέλη σε άτομα με καρπό της ΟΑ. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η εφαρμογή θερμότητας σε επώδυνες αρθρώσεις βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Η θερμική θεραπεία, όπως ένα λουτρό κεριών παραφίνης, αυξάνει τη ροή του αίματος με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας στην μείωση της ακαμψίας στον καρπό.

Η ψυχρή θεραπεία συσσωρεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διόγκωσης και της φλεγμονής. Ένα άτομο μπορεί να τυλίξει ένα πακέτο πάγου σε ένα πανί ή μια πετσέτα και να το εφαρμόσει στην πληγείσα περιοχή.

τιράντες ή ιμάντες

Διαφορετικοί τύποι υποστηρίξεων καρπού μπορούν να βοηθήσουν με διαφορετικούς τρόπους. Οι νάρθηκες ανάπαυσης κρατούν το χέρι και τον καρπό όταν ένα άτομο ξεκουράζεται. Οι νάρθηκες εργασίας βοηθούν να διατηρήσουν το χέρι και τον καρπό στη σωστή θέση όταν ένα άτομο τα χρησιμοποιεί.

Είναι καλύτερο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης πριν αγοράσετε τιράντες ή ιμάντες για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα.

Μάθετε για περισσότερες θεραπείες στο σπίτι για αρθρίτιδα.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα του καρπού;

Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν τις ακόλουθες θεραπείες παράλληλα με τις παραπάνω θεραπείες στο σπίτι:

φάρμακα

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν διάφορα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΟΑ του καρπού. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • αναλγητικά: φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ΟΑ του καρπού.
 • Ανακούφιση τοπικού πόνου: Ένα άτομο μπορεί να εφαρμόσει μη στεροειδείς αντιφλεγμονώδεις κρέμες φαρμάκων (NSAID) και πηκτές απευθείας στο δέρμα του καρπού. Οι κρέμες καψαϊκίνης χρησιμοποιούν μια ένωση που εμφανίζεται φυσικά σε πιπέρι καγιέν για να ανακουφίσει τον πόνο.
 • Κορτικοστεροειδή: Εάν τα ανακουφιστικά ανακουφιστικά πόνου ή συνταγογραφούμενων συνταγών είναι αναποτελεσματικοί, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ενέσεις στεροειδών. Αυτές οι ενέσεις, τις οποίες οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας παραδίδουν απευθείας στην άρθρωση, μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα για αρκετούς μήνες.

χειρουργική επέμβαση

Εάν οι μη χειρουργικές επιλογές είναι αναποτελεσματικές, οι γιατροί ενδέχεται να συστήσουν χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2022, οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι:

 • Καρπεκτομή εγγύς σειράς: Οι χειρουργοί αφαιρέσουν τρία καρπιαία οστά κοντά στο αντιβράχιο για να διευκολύνουν τον πόνο και να διατηρήσουν το εύρος κίνησης στον καρπό.
 • σύντηξη ή αρθρόδεις: Οι χειρουργοί απομακρύνουν τον κατεστραμμένο χόνδρο και συνδέουν τα οστά του καρπού για να εξασφαλίσουν ότι θεραπεύονται ως ένα στερεό οστό. Αυτή η διαδικασία ανακουφίζει τον πόνο αλλά μειώνει το εύρος κίνησης.
 • Αντικατάσταση καρπού: Οι χειρουργοί απομακρύνουν τα οστά και τους χόνδρους και τα αντικαταστήσουν με πλαστικές ή μεταλλικές αρθρώσεις. Οι γιατροί είναι λιγότερο πιθανό να συστήσουν αυτή τη χειρουργική διαδικασία από ό, τι παραπάνω.

Outlook

Ο ΟΑ είναι μια χρόνια κατάσταση που προκαλεί πόνο και ακαμψία στον καρπό. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την κινητικότητα και να κάνει τις καθημερινές εργασίες πιο δύσκολες.

Οι άνθρωποι μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου ακολουθώντας τις συμβουλές των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και λαμβάνοντας με συνέπεια τα φάρμακά τους. Εάν ένα άτομο με καρπό της ΟΑ δεν λαμβάνει θεραπεία γι ‘αυτό, ο πόνος θα μπορούσε να εξαντληθεί.

Περίληψη

Ο ΟΑ είναι μια εκφυλιστική κατάσταση που προκύπτει από τη γήρανση και την υπερβολική χρήση. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, ακαμψία και περιορισμένο φάσμα κίνησης.

Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν CTS και δομικές αλλαγές στο χέρι. Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν τον καρπό της ΟΑ μέσω φυσικών εξετάσεων και ακτίνων Χ.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ΟΑ, αλλά οι θεραπείες είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή περαιτέρω ζημιών.

 • Bones/Orthopedics
 • Οι ηλικιωμένοι/γήρανσης
 • , και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.