Gojitost iz djetinjstva: Da li se to shvata ozbiljno?

Gojitost iz djetinjstva: Da li se to shvata ozbiljno?

“Gojaznost djetinjstva nije kozmetički problem ili nešto što će dijete samo rasti. Gojazna djeca imaju tendenciju da postanu pretilo odrasle osobe, a ima mnogo medicinskih pitanja povezanih s pretilosti. Djeca sada uzimaju istu vrstu lijekova kao i njihovi roditelji da upravljaju krvnim pritiskom, dijabetesom i holesterolom. Ovo je zastrašujuće, ali istina, “dr. Rani Whitfield, glasnogovornik američkog udruženja srca, danas je rekao medicinskim vijestima.

Nažalost, što dr. Whitfield kaže nije pretjerivanje. U proteklih 30 godina stopa pretilosti iz djetinjstva ima više nego udvostručene kod djece i udvostručene u adolescentima.

Prevalencija gojaznosti kod djece u dobi od 6-11 godina povećala se sa 7% u 1980. na 18% u 2012. godini, dok je postotak adolescenata sa gojaznosti u dobi od 12-19 godina ugrađen od 5% na 21% u isto razdoblje.

Ti značajni porast doveli su do porasta zdravstvenih uvjeta vezanih za gojaznost među djecom i adolescenata. Anketa o populaciji u 2007. godini od 5-17 godina otkrila je da oko 70% djece i adolescenata s pretilosti ima barem jedan faktor rizika za kardiovaskularnu bolest, a dobro je utvrđeno da stanje može povećati rizik od mišićnomogućeg Bolesti, dijabetes i rak.

Efekti pretilosti iz djetinjstva mogu se dobro istrajati u odrasloj dobi, a postoji globalna zabrinutost da ako stope pretilosti iz djetinjstva i dalje raste, pa će i prevladavanje povezanih medicinskih stanja. Ovo neće samo stavljati zdravlje budućih generacija u riziku, već će također staviti ogromno naprezanje ekonomije.

takve su zabrinutosti dovele do pokretanja javnih zdravstvenih kampanja u pokušaju rješavanja pretilosti iz djetinjstva, kao što je inicijativa Hapead “pokrenula prva dama Michelle Obama u 2010. godini.

ali kako Imaju stope pretilosti iz djetinjstva dosegle tako visoko? Je dovoljno da se učini da se riješi problem? I da li uzimamo pretilost iz djetinjstva tako ozbiljno kao i mi? Medicinske vesti danas istražuje.

Zašto smo vidjeli takav porast pretilosti iz djetinjstva?

Status težine kod djece određuje se indeksom tjelesne mase (BMI)-za dob. Ovo izračunava kategoriju težine djeteta na osnovu njihove dobi i BMI-ja. Dijete se smatra prekomjernom težinom ako je njihov postotak BMI-dobi iznosi preko 85% i smatra se da je pretilost ako je preko 95%.

Nema sumnje da su glavni uzroci pretilosti iz djetinjstva nezdrava prehrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

doktorka Amanda Staiano, kopredsjedavajući Odbora za javne poslove u gojazsnoj društvu – vodeća organizacija posvećena studiju pretilosti – za medicinsku vijestima danas:

“Dostupnost tečnih kalorija i praznih kalorija, u kombinaciji s poljoštinim prehrambenim i bezvrijednim hranom, promijenili su način jesti djecu. Većina djece ne ispunjava preporučene 60 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti i provedu ogromnu količinu vremena sjedenja. Način na koji smo strukturirali našim svakodnevnim životima otežava djeci da žive zdravlje. ”

Jasno je da su promjene stila života imale značajan utjecaj na pretilost djetinjstva u posljednjih 30 godina. Djeca su nekada konzumirala jednu užinu dnevno, dok 1 u 5 školske dobi djeca sada jede do šest grickalica dnevno.

Veličine dijelova hrane i pića su takođe veće nego što su bili pre 30 godina. Sredinom 1970-ih standardno je piće zaslađeno šećerom bilo je 13,6 unci, dok danas stoji na 20 unci.

Nadalje, Škola javnog zdravlja u Bostonu u Bostonu, država djetetov svakodnevni unos kalorija sa slatkih pića porastao je za 60% između 1989-2008.

Iako se dostupnost bezvrijedne hrane i pića smanjila u školama, centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da ih više od polovine srednje i srednje škole u SAD-u još uvijek nudi za kupovinu.

i reklamna industrija, zdravstveni radnici vjeruju, nisu pomogli pretilosti djetinjstva, a prošlih studija sugeriraju da su djeca izložena srpunskoj hrani vjerojatnije da će razviti pretilost.

Nivo fizičke aktivnosti također su smanjuju u posljednja 3 decenija. Navodi CDC koji je prošle godine u preporučilo samo 29% srednjoškolaca u preporuci 60 minuta vježbanja dnevno.

Prošli su dani kada bi djeca trčala i igrala satima nakon škole. Sada se veća verovatnije da će se baviti sedežnim ponašanjima, poput gledanja televizije, igrajući računarske igre ili korištenje društvenih medija. Djeca sada troše u prosjeku 7,5 sati dnevno koristeći zabavne medije.

Postoje i drugi faktori koji su povezani sa razvojem pretilosti iz djetinjstva. Genetski raspored je jedan.

Studija 2012. izvijestila je medicinska vijest danas otkrila dvije verzije gena koje istraživači tvrde da povećavaju rizik od pretilosti djetinjstva. Nedavnija studija istraživača sa Univerziteta u Cambridgeu u Velikoj Britaniji otkrila je da mutacija gena pod nazivom KSR2 može prouzrokovati pretilost uzrokujući stalne glađu.

Ali stručnjaci za zdravstvenu zaštitu vjeruju da je prvenstveno nezdrava dijeta i nedostatak vježbanja koji su uzrokovali stope pretilosti djetinjstva naletavanje. “Iako nasljednost može objasniti neke epidemije pretilosti, to ne opravdava eksploziju koju smo imali u posljednjih 30 godina”, rekao nam je doktor Whitfield.

Roditelji ne uzimaju pretilost iz djetinjstva ozbiljno “

čini se da je poticanje djece da pojedu zdravu prehranu i vježbaju više je put do uspjeha protiv pretilosti djetinjstva. Navedena inicijativa za premještanje je fokusirana na to. Ali je li pretilost iz djetinjstva shvaćen dovoljno ozbiljno za takve kampanje za rad?

Nedavno izvješće iz CDC-a utvrđeno je da 30,2% djece i adolescenata u SAD-u zabludu na njihovu težinu. Oko 48% dječaka s pretilosti i 36% djevojčica s pretilosti smatraju da njihova težina bude normalna, prema izvještaju.

Studija 2013 objavljena u časopisu Maternal & amp; Prehrana za djecu otkrila je da 62% roditelja djece s pretilosti doživljava svoje dijete kao zdravu težinu.

Dr Eliana Perrin, vanredna profesorka pedijatrijske bolnice u dječjoj bolnici u Severnoj Karolini, danas je rekla medicinski vesti:

“[roditelji] često ne prepoznaju kada njihova djeca postaju višak kilograma. Budući da mala djeca na zdravoj težini izgledaju mršave i zato što djeca koja višak težine postaju norma, roditelji često ne shvataju kada njihova djeca nisu na zdravoj stazi. Mislim da se samo počinju brinuti kada gojaznost utječe na njihov svakodnevni život. ”

Dr. Perrin je vodeći autor studije koji smo izvijestili o ranijem ove godine koji je tvrdio da mnogi roditelji usvajaju dojenčad i prakse za hranjenje koji povećavaju rizik djeteta od pretilosti kasnije u životu.

Rekla nam je da roditelji trebaju podršku da bi se osigurala njihova djeca da usvoje zdravije stilove – nešto što je odjeknuo Staiano:

“Roditelji bi trebali razgovarati s djetetom pedijatru o tome kako postići a Zdrava težina i činiti zdravijim izborima sa svojim djetetom – čak i ako pedijatar ne donese. Roditelji su najbolji zagovornici za njihovu djecu “, rekla je, dodavanje:

” Roditelji mogu igrati ulogu govoreći na sastancima PTA i sastanka roditelja i zagovaranjem zdravijih obroka u dambesima i školama i Zahtijevaće da dječja mjesta posjećuju, poput škola i parkova, promoviraju zdravu prehranu i fizičku aktivnost. ”

Mogu li škole učiniti više kako bi pomogli u rješavanju gojadnosti iz djetinjstva?

Svakako je ona na školama da potakne djecu da usvoje zdravo ponašanje.

u SAD-u, oko 32 miliona učenika svaki dan jede školske obroke, a za mnoge od tih djece, školski obrok čine do 50% njihovog svakodnevnog unosa energije.

Škole su već podložne novim smjernicama za školske obroke, koje je razvio američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) u 2012.

Ove smjernice zahtijevaju od škola -Grainičana hrana, nude samo mliječne proizvode bez masti ili slabog masnoće, voće i povrće svim studentima svaki dan u sedmici, ograničavaju kalorije na osnovu starosti studenta kako bi se osiguralo da harmoniqhealth.com dobijaju ispravnu veličinu dijela i povećavaju se Usredotočite se na smanjenje količine zasićenih trans masti i soli u hrani.

Ranije ove godine, izvijestili smo o studiji koje je vodila Harvard škola javnog zdravlja, otkrivajući da su od ovih smjernica pokrenute, studenti sada jedu više voća i povrća.

Ali škole trebaju učiniti više nego što samo nude zdravu hranu, prema dr. Whitfieldu:

“Škole igraju vrlo kritičnu ulogu u poticanju zdravih ponašanja kod djece. Mnogi djeca provode značajno vrijeme u školi u kojoj se mogu razviti i dobra i loša navika. Fizička aktivnost i zdravstveno obrazovanje trebaju biti obavezni za one u vrtiću kroz srednju školu. ”

Staiano je napomenuo da su škole pod velikim pritiskom da podučavaju temeljne subjekte, ali se slaže da je zdrav život nešto o čemu bi se trebali educirati. “Škole imaju odgovornost za stvaranje sigurnog, potpornog mjesta na kojem je zdrav izbor lagan izbor”, rekla je.

ali dodala je da ohrabruju djecu da usvoje zdraviji način života ne bi se trebali zaustaviti u školi. Staiano je napomenuo da tokom školskog pauze, neke zajednice nude strukturirane ljetne programe koji nude fizičku aktivnost i zdrave grickalice za djecu.

“Susjedstvo nogometne i softball lige mogu potaknuti zdravu konkurenciju i fizičku aktivnost kao i pozitivnu društvenu interakciju”, dodala je. “Atraktivni parkovi sa opremom koji se bave raznim dobnim rasponima mogu pružiti i porodičnu aktivnost da se roditelji i premještaju.”

Borba protiv djetinjstva ostaje ‘Uphill Battle’

Općenito, čini se da dječja gojaznost prima mnogo više pažnje, a zdravstveni radnici su u skladu s tim da su pretilničke kampanje – poput Premjestimo inicijativu – pomogli su podići svijest o tom pitanju.

Neke američke države čak su vidjele smanjenje stope pretilosti djetinjstva. Izvještaj iz CDC-a otkrio je da su između 2008-11, Florida, Gruzija, Missouri, New Jersey, Južna Dakota i američka Djevičanska ostrva pokazali su minimalni pad od 1% u njihovim stopama pretilosti djetinjstva.

Ali iako takve figure pokazuju da idemo u pravom smjeru, Staiano nam je rekao da još ima još mnogo posla.

“Gotity iz djetinjstva ostaje na istorijskom visoko”, rekla je. “Ovi pad su i dalje unutar greške, a važno je nastaviti nastaviti slijedeći trendove da biste vidjeli hoće li platosti za trendove ili nastaviti da nastave.”

“Svakako postižemo određeni napredak”, dodao je dr. Perrin, “, ali s obzirom na obilje marketinga djeci nezdrave hrane, nedostatak jednostavnih načina za uključivanje zdravih aktivnosti u uobičajene dane djece i Istovremeno nepoštenost gojaznosti stigma, to je uzbrdo bitke. ”

ali čini se Michelle Obama, za jedno, ne odustaje od borba u bilo kojem trenutku:

“Na kraju, kao prva dama, to nije samo pitanje politike za Ja. Ovo je strast. Ovo je moja misija. Odlučan sam raditi s ljudima širom ove zemlje da promijenim način na koji generacija djece misli na hranu i ishranu. ”

  • Prehrana / dijeta
  • Goljitity / Gubitak za težinu / fitnes
  • Pedijatri / dječje zdravlje
  • sportska medicina / fitnes

Medicinska vijest danas ima stroge smjernice za izvor i izvlači se samo iz recenziranih studija, akademskih istraživačkih institucija i medicinskih časopisa i udruženja. Izbjegavamo korištenje tercijarnih referenci. Povezujemo primarne izvore – uključujući studije, naučne reference i statistiku – unutar svakog članka i nalaze ih u odjeljku resursa na dnu naših članaka. Možete saznati više o tome kako osigurati da je naš sadržaj tačan i trenutan čitajući naš uredničku politiku.

Contents